Strona umieszcza pliki cookies, zwane także ciasteczkami, na komputerze, na którym została otwarta, w celu zapamiętania sesji zalogowanych użytkowników, lub preferencji wyświetlania zawartości. Plik cookie zostanie również użyty w celu zapamiętania, że Użytkownik nie chce, żeby Mu więcej wyskakiwała ta informacja.

Akceptację plików cookies można wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Spowoduje to brak dostępu do niektórych funkcji takich, jak logowanie, czy trwałe ukrycie tego komunikatu.

OK, nie pokazuj ponownie.

Autor Wątek: Kiedy nie przyjąć transferu?  (Przeczytany 4274 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gracz345

  • Gość
Kiedy nie przyjąć transferu?
« dnia: Sobota, 22, Gru 2007, 15:53:40 »
Witam . Jeste m racze j początkującym gracz em i zauważyłem następujący probl em:

W opisi e większości syste mów licyt acyjn ych piszą, że po otwar ciu 1BA otwie rający jest zobow iązany przyjąć teksa s na kolor stars zy (Jacob y trans fers)-w opisa ch SAYCa mówią o "norma lnym przyjęciu trans feru", lub silny m z przes kokie m (fit 4-kartowy, góra otwar cia), nie podając kiedy nie przyjąć...
Podob nie opis WJ 2005 dosta rcza jedyn ie skrom nej infor macji "z większością rąk przyj mujem y trans fer". Jasne, że tak, ale czase m akura t w kolor ze na który jest trans fer będziemy mieli tylko dubla (układy 5332 lub 4432). Co więcej, na kolor tego dubla częściej niż na którykolwiek inny będzie zacho dził trans fer (wynik a to z rachu nku prawd opodo bieństwa, pewni e ok 28-30% będzie na to...).

Co wtedy? Możemy liczyć, że partn er ma 6 kart, ale to grani e na zgadn ięcie. Czy opłaca się ryzyk ować grę na 7 atuta ch? Znaci e jakieś wyjścia z takie j sytua cji?

Offline Leo

  • Użytkownik
  • Doktor
  • **
  • Wiadomości: 2201
  • Oceny +29/-2
  • Płeć: Mężczyzna
  • Forum to ja!
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #1 dnia: Sobota, 22, Gru 2007, 16:38:23 »
Otwar cie 1ba jest mocno zlimi towan e - 3 oczka przed ziału. Więc decyz ję podaj e odpow iadaj ący. Ale
1ba - 2 h11
2 s11 - 3ba
Teraz
PASS- niepr zyjęcie trans feru z duble m.
4 s11 - przyjęcie trans feru z trójką.
Z kolor em sześciokartowym odpow iadaj ący sam zgłasza końcówkę.
Nauka brydża jest dla mnie zbędna, Nauka szachów też. Ja się nie chwalę, ja po prost u mam talen t.

gracz345

  • Gość
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #2 dnia: Sobota, 22, Gru 2007, 17:11:00 »
Aha, no to jest fajne rozwiązanie, tylko kiedy jest bilan s na końcówkę... A kiedy na przykład mamy kartę:
 s11 KDxxx
 h11 xxx
 d11 xx
 t11 xxx
 I mamy zamia r spaso wać na przyjęcie trans feru na piki to jest ryzyk o gry na 7 atu, ale chyba nie da się tego uniknąć, no nie? Jest taka opcja, żeby nie przyjąć tego trans feru z duble m?

Offline Leo

  • Użytkownik
  • Doktor
  • **
  • Wiadomości: 2201
  • Oceny +29/-2
  • Płeć: Mężczyzna
  • Forum to ja!
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #3 dnia: Sobota, 22, Gru 2007, 17:38:48 »
Aha, no to jest fajne rozwiązanie, tylko kiedy jest bilan s na końcówkę... A kiedy na przykład mamy kartę:
 s11 KDxxx
 h11 xxx
 d11 xx
 t11 xxx
 I mamy zamia r spaso wać na przyjęcie trans feru na piki to jest ryzyk o gry na 7 atu, ale chyba nie da się tego uniknąć, no nie? Jest taka opcja, żeby nie przyjąć tego trans feru z duble m?
Nie ma takie go ryzyk a, przec zytaj uważnie, co napis ałem o limic ie. Z tą ręką, jak ugras z 2 s11, to będzie w sam raz.
Nauka brydża jest dla mnie zbędna, Nauka szachów też. Ja się nie chwalę, ja po prost u mam talen t.

gracz345

  • Gość
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #4 dnia: Sobota, 22, Gru 2007, 20:26:04 »
No, sam nie wiem. .. Bilan s punkt owy - 20-22 PC (teore tyczn ie 7 lew), 7 atu (rozgr ywacz zapew ne ma asa w tym wypad ku, czyli ściąga AKD i w zasad zie jest 50% na to że walet weźmie lewę której w NT najpr awdop odobn iej by nie wziął...).
Ale rozgr ywacz też bierz e dodat kową w zasad zie zawsz e (3cia blotk a atu na stole). No to ok, taka gra na 7 atu przyn iesie staty stycz nie 1/2 dodat kowej lewy.

Offline Czar

  • Szachista i Brydżysta - 2 w 1
  • Użytkownik
  • Inżynier
  • ******
  • Wiadomości: 869
  • Oceny +23/-2
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #5 dnia: Sobota, 22, Gru 2007, 21:15:14 »
No, sam nie wiem. .. Bilan s punkt owy - 20-22 PC (teore tyczn ie 7 lew), 7 atu (rozgr ywacz zapew ne ma asa w tym wypad ku, czyli ściąga AKD i w zasad zie jest 50% na to że walet weźmie lewę której w NT najpr awdop odobn iej by nie wziął...).
Ale rozgr ywacz też bierz e dodat kową w zasad zie zawsz e (3cia blotk a atu na stole). No to ok, taka gra na 7 atu przyn iesie staty stycz nie 1/2 dodat kowej lewy.


20pc to bilan s na 1ba, czyli 7 lew. Grając w piki weźmiesz więcej, bo masz komun ikacj ę między rękoma.

Offline Marcin

  • Szach
  • Użytkownik
  • Docent
  • ***
  • Wiadomości: 4060
  • Oceny +38/-18
  • Płeć: Mężczyzna
  • Ostry jak brzytew
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #6 dnia: Niedziela, 23, Gru 2007, 09:08:29 »
Są takie sytuj acje, że nie przyj mujem y, bo boimy się, że partn er może spaso wać, a nie chcem y tego.
Zawsz e do przod u!

Offline Prorok

  • Użytkownik
  • Doktor
  • **
  • Wiadomości: 3157
  • Oceny +41/-6
  • Płeć: Mężczyzna
  • Szach in Szach
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #7 dnia: Niedziela, 23, Gru 2007, 16:15:02 »
Są takie sytuj acje, że nie przyj mujem y, bo boimy się, że partn er może spaso wać, a nie chcem y tego.
Albo jak przec iwnik zalic ytuje nam kolor trans feru. Z trans feram i nic nie jest oczyw iste. Trzeb a mieć pewność, co jest trans ferem , a co nim nie jest.
Błogosławieni czyst ego serca, albow iem oni Boga oglądać będą.

Szach y i brydż to nie jest grzec h. to czyst a forma dosko nalen ia umysłu.

gracz345

  • Gość
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #8 dnia: Poniedziałek, 24, Gru 2007, 17:33:48 »
No, bez przes ady.. . Jak przec iwnik wejdz ie nam w kolor trans feru i będzie chciał grać na 18-20 PC z 6 atu na wysok ości 2 to wpadn ie co najmn iej bez 2 zapew ne...

Offline Iwo

  • Użytkownik
  • Student
  • ****
  • Wiadomości: 450
  • Oceny +13/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Brydż to ja!
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #9 dnia: Poniedziałek, 24, Gru 2007, 17:58:13 »
No, bez przes ady.. . Jak przec iwnik wejdz ie nam w kolor trans feru i będzie chciał grać na 18-20 PC z 6 atu na wysok ości 2 to wpadn ie co najmn iej bez 2 zapew ne...
Myślisz, że każda odzyw ka jest chęcią zagra nia kontr aktu? Wtedy trans fery nie miałyby sensu . Chyba się niech cący zaplątałeś. :)
Brydż jest grą dla ludzi myślących.
Forum brydżowe to miejs ce na dysku sję, na zadaw anie pytań, na moje odpow iedzi . ;-)))

Offline Gregory

  • Użytkownik
  • Licealista
  • **
  • Wiadomości: 191
  • Oceny +11/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #10 dnia: Wtorek, 25, Gru 2007, 08:32:08 »
Trans feru nie przyj mujem y także, gdy mamy jakieś nadwyżki, których jeszc ze nie pokaz aliśmy.

Offline Myszka

  • Użytkownik
  • Doktor
  • **
  • Wiadomości: 2059
  • Oceny +33/-1
  • Płeć: Kobieta
  • Feministka
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #11 dnia: środa, 26, Gru 2007, 14:20:12 »
No, bez przes ady.. . Jak przec iwnik wejdz ie nam w kolor trans feru i będzie chciał grać na 18-20 PC z 6 atu na wysok ości 2 to wpadn ie co najmn iej bez 2 zapew ne...
Myślisz, że każda odzyw ka jest chęcią zagra nia kontr aktu? Wtedy trans fery nie miałyby sensu . Chyba się niech cący zaplątałeś. :)
Wejście kolor em trans feru ma znacz enie konwe ncyjn e, może na przykład być pytan iem o trzym anie.
Kobie tą jeste m, więc myślę.

A że gram wyśmienicie w brydża, więc myślę podwójnie.

gracz345

  • Gość
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #12 dnia: Niedziela, 06, Sty 2008, 12:30:26 »
No, bez przes ady.. . Jak przec iwnik wejdz ie nam w kolor trans feru i będzie chciał grać na 18-20 PC z 6 atu na wysok ości 2 to wpadn ie co najmn iej bez 2 zapew ne...
Myślisz, że każda odzyw ka jest chęcią zagra nia kontr aktu? Wtedy trans fery nie miałyby sensu . Chyba się niech cący zaplątałeś. :)

No tak, też fakt. .. A co oznac za takie sztuc zne wejście w kolor trans feru, np. w WJ05?

Offline ZeZ

  • Użytkownik
  • Doktor
  • **
  • Wiadomości: 2085
  • Oceny +38/-2
  • Płeć: Mężczyzna
  • "To lubię..."
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #13 dnia: Niedziela, 06, Sty 2008, 15:06:55 »
No, bez przes ady.. . Jak przec iwnik wejdz ie nam w kolor trans feru i będzie chciał grać na 18-20 PC z 6 atu na wysok ości 2 to wpadn ie co najmn iej bez 2 zapew ne...
Myślisz, że każda odzyw ka jest chęcią zagra nia kontr aktu? Wtedy trans fery nie miałyby sensu . Chyba się niech cący zaplątałeś. :)

No tak, też fakt. .. A co oznac za takie sztuc zne wejście w kolor trans feru, np. w WJ05?
A co tam jest napis ane w książce Jasse ma, bo jej nie mam?
"No to zezuj, moja złota"

Nie gram w brydża ino w szach y. Brydż mnie tylko bawi.

Offline Mr Brydż

  • Użytkownik
  • Magister
  • *
  • Wiadomości: 1926
  • Oceny +15/-1
  • Płeć: Mężczyzna
  • Cogito ergo sum!
Odp: Kiedy nie przyjąć transferu?
« Odpowiedź #14 dnia: Niedziela, 06, Sty 2008, 15:54:56 »
No, bez przes ady.. . Jak przec iwnik wejdz ie nam w kolor trans feru i będzie chciał grać na 18-20 PC z 6 atu na wysok ości 2 to wpadn ie co najmn iej bez 2 zapew ne...
Myślisz, że każda odzyw ka jest chęcią zagra nia kontr aktu? Wtedy trans fery nie miałyby sensu . Chyba się niech cący zaplątałeś. :)

No tak, też fakt. .. A co oznac za takie sztuc zne wejście w kolor trans feru, np. w WJ05?
A co tam jest napis ane w książce Jasse ma, bo jej nie mam?
Też uważam, iż zawsz e lepie j zajrz eć do źródła, niż zmusz ać do tego innyc h. Gracz 345, czeka my na cytat z WJ05.
Brydż to coś pięknego, coś co daje szczęście.